K4 –huset, 3536 Noresund, Mobil: 41 33 90 33, E-post: mail@bunadstua.com
Foto: Ola Dybendal, Design: Hanne Dahl Design

 
hi1
hi2
his4

Utdrag fra boken
"BARNDOM OG UNGDOM I BYGD OG BY"

Minner fra 1880-årenes Norge
Ernst Bjeknes

Boken er skrevet i 1944 og er forfatterens barndomsminner fra 1871 da familien hans ferierte i Krødsherad. Han var da 12 år gammel.


Landhandleriet og kommunelokalet lå like ved kirken, hvor hele bygden møtte frem i sin fineste stas hver søndag. Næsten alle gikk i bunad, som lyste op på kirkebakken. Særlig var kvinnfolkene fine, med et farverikt skaut knyttet fast om hodet og den lille luen med en knute i pannen. De hadde hvite skjorteermer og en lang, sort stakk. Stakken hang i rike folder fra det korte liv, som hadde cirkelformet utringing i brystet, hvor den hvite skjorten blev holdt sammen av en masse spenner og søljer med glitrende skåler. Forklæet var stort og blomstret. Karfolkene hadde dobbeltknappet vest med sølvknapper, en slags snippkjole med tre lange folder i ryggen og lange rader av sølvknapper foran, lange bukser og svart hatt. Jeg kan ikke huske at jeg så voksne menn med knebukser ved kirken. Det var visstnok bare meget gamle folk som brukte dem.

Jeg har inntrykk av at kirkeferden var ukens store begivenhet i bygden. Da samlet både gamle og unge sig på kirkebakken og handtokes med venner og kjenninger og sa takk for sist. Fra alle kanter kom folk gående og roende. Særlig tok kirkebåtene sig godt ut når de kom helt full-lastet med et par mann i hvite skjorteermer som rorskarer, gjerne også med et par unge jenter som gallionsfigurer i begge stevner. Ved sundet samlet folk sig til den store ferjen var stuvende full, så blev de satt over og spaserte videre den vakre veien frem til kirken. Folk som kom fra denne kanten, hadde til dels meget lang vei å gå, og kvinnfolkene hadde ofte heist den lange stakken op og knyttet et skjerf om livet. Like nedenfor kirken gikk veien over en liten bekk, hvor det var almindelig hvileplass på broen og stabbestenene på begge sider. Der holdt kvinnfolkene stort toalett efter den lange turen. De nedglidde strømpene blev strammet og surret med lange bånd under knærne, stakken firt ned, håret glattet og skautet knyttet fast om hodet.

Når klokkene ringte til inngang, ség folkene langsomt inn i kirken og delte sig, kvinnene til venstre og mennene til høire for midtgangen.

lokal1

Bø gård lå oppe på en liten bakke med utsikt over Krøderen.
Vi bodde her flere herlige somrer i trekk.